Számla adatszolgáltatás 2021

2020.12.13

2021 január 1-től minden kiállított számláról online adatot kell szolgáltatni  a NAV felé. A magánszemélynek kiállított, a külföldi és a fordított Áfás számlák is bekerülnek a rendszerbe. A  cél hogy 2021 tavaszától a NAV elkészítse a vállalkozások egy részének az áfa bevallási tervezetét. 

2021 január 1-től már az összes  kiállított számlát, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát be kell jelenteni a NAV-hoz 4 naptári napon belül (500.000 forintot elérő áthárított áfa esetén továbbra is 1 naptári nap, áll rendelkezésre). 

Ez az adatszolgáltatás érinti azokat az alanyi mentes Egyéni vállalkozókat és KATA alanyokat is akiknek nincs áfa bevallási kötelezettségük. A számla adatszolgáltatás független az Áfa körtöl. Ajánlott áttérni mindenkinek számlázó programra, amit beköt a NAV-hoz és így nem kell kézzel feltöltögetni az Online számlarendszerbe egyesével a számlákat. A NAV saját számlázórendszert biztosít ingyenesen azt is lehet használni, vagy akár a szamlazz.hu, bilingo, naturasoft, netsoft néhány a népszerűbb programok közül.

Mivel mind a számlakibocsátót, mind pedig a számlabefogadót jelentős összegű (egyéni vállalkozóknál számlánként 200 ezer forintig, mindenki másnál számlánként 500 ezer forintig terjedő) mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság, ha nem - vagy nem megfelelően - tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, érdemes odafigyelni az új szabályra és időben felkészülni.


Számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az ún. áfa-mentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is. Emellett tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.

18%-ról 5%-ra csökken a szálláshelyadás áfa kulcsa, de közben érvényes lesz erre a szolgáltatási körre is a 4% turisztikai fejlesztési hozzájárulás.