Év végi teendők

2020.12.04

Decemberi határidők

Az év vége fontos határidő azoknak a vállalkozásoknak akik szeretnének modósítani az adozásukon.

December 20-ig lehet bejelenteni a NAV-hoz ha valaki ÁFA körből szeretne kilépni és alanyi mentességet választani, vagy az Áfa körbe marad de pénzforgalmi Áfá-t választana. A várható nehézségek miatt javasolt a pénzforgalmi Áfá-t választani 2021 évre, így nem kell előre megfinanszírozni a be nem folyt számlák Áfá tartalmát, ezzel is segítve a cég likvíditását. Azok a cégek választhatják a pénzforgalmi Áfa elszámolást, akiknek a bevétele nem éri el a 125 millió nettó árbevételt 2020 évben.

Az Áfa alanyiságból való kilépést mindenkinek most kell eldönteni és bejelenteni a NAV-hoz, amennyiben szeretnénk jövőre alanyi mentesek lenni. Azoknak van lehetőségük kilépni az Áfa körből akinek a nettó árbevétele 2020- ban és előreláthatóan 2021-ben  nem éri el a 12 millió Ft árbevételt.

KIVA-ból való kijelentkezést szintén most lehet megtenni, és bejelentkezni is most érdemes. Kinek ajánlott a KIVA-t választani? Egyre több vállalkozásnak érdemes számolni, főleg azoknak akiknek minimális nyeresége van, osztalék helyett bérként veszi ki a nyereséget a cégből, ezáltal magas a személyi jellegű kifizetés összege. Segítségül használhatjuk a KIVA kalkulátort ami az alábbi linken elérhető. 2021 évtől a KIVA összege 11% csökken.

 https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/adougyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/matol-mar-elerheto-a-2020-as-kiva-kalkulator