Kettős könyvelés mikor kell nekem?

2023.04.02

A kettős könyvelés az egyik legelterjedtebb könyvelési módszer a világon. Amennyiben Kft, Bt,Zrt, tulajdonosa vagy köteles vagy kettős könyvelést vezetni. A kettős könyvelés során minden gazdasági eseményt legalább két könyvelési téren rögzítenek, egy eszköz- és egy forrás oldalon. Ez azt jelenti, hogy minden tranzakció során legalább két számlát érintünk.

Ez az elv a teljes könyvelési rendszerre vonatkozik, amelynek célja, hogy biztosítsa az egyenlőség elvét a pénzügyi jelentésekben.

A kettős könyvelés számos előnyt kínál a számvitelben. Az egyik legfontosabb előnye, hogy lehetővé teszi a pénzügyi helyzet pontosabb követését és ellenőrzését. A kettős könyvelési rendszerben minden tranzakció könyvelése többszörös ellenőrzést jelent, mivel az eszköz- és forrás oldal mindig egymás ellenőrző tételeként jelenik meg. Ez lehetővé teszi a könyvelők számára, hogy biztosak legyenek abban, hogy a könyvelési bejegyzések helyesek és pontosak.

Emellett a kettős könyvelési rendszer lehetővé teszi a pénzügyi jelentések könnyebb előállítását és értelmezését. Az egyenlőség elve miatt a pénzügyi kimutatások könnyebben áttekinthetők és értelmezhetők, így a döntéshozók számára könnyebbé válik a gazdasági helyzet értékelése és a jövőbeli stratégiák kidolgozása.