Változások 2019-től

2018.08.12

Néhány változás ami 2019-től jön

Cafeteria  változásai

Béren kívüli juttatásként továbbra is kedvező az adózása a Széchenyi Pihenőkártyának, a szakszervezeti üdülésnek és a szövetkezet által a tagjának adott juttatásnak. Változás viszont 2019-től minden más, 2018-ban adómentes vagy kedvező adózású cafeteria elemként kezelt juttatás megszűnik . Nem adható többé béren kívüli juttatásként 100 ezer forint éves keretösszegű készpénz sem.

Megszűnik a munkáltatói lakáscélú támogatás és a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége. Aki kapott a cégétől lakáscélú támogatást azoknak 2018 -ban kell rendelkezniük a felhasználásáról. 2019-től szintén megszűnik a  sporteseményre, kulturális eseményre szóló belépőjegy, bérlet. A betegség- és baleset-biztosítások munkáltató által fizetett díjának adómentessége is megszűnik.

Az egyes meghatározott juttatások köre is jelentősen csökken. Megszűnik a lehetőség, hogy a cég adjon bármilyen, nem pénzbeli juttatást például  vásárlási utalványokat,  a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet utalvány, kifizető által fizetett személybiztosítás biztosítási díja is. Így ezeket a juttatásokat a jövőben csak bérként lehet adni.

Családi kedvezmény

A két gyereket nevelők 2019-től gyermekenként havi 20 ezer Ft összegű kedvezményt vehetnek igénybe az idei 17 500 Ft helyett.

Adóbevallási tervezet EV

2019-ben az adóhatóság már az egyéni vállalkozók számára is készít bevallási tervezetet. Az érintett vállalkozói körnek készített tervezet csak abban az esetben válik bevallássá, ha azt jóváhagyja, módosítja vagy kiegészíti.

Szociális hozzájárulási adót érintő változások

 Az adó mértéke 2019. január 1-jétől továbbra is 19,5% marad.

Megszűnik a két legnépszerűbb adókedvezmény, a 25 év alattiak és az 55 év felettiek adókedvezménye. Megszűnik továbbá a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások kedvezménye is.

A szochó és egészségügyi hozzájárulás  összeolvad, így a jövőben a jelenleg még eho-köteles jövedelmek (például az osztalék) után is szociális hozzájárulási adót kell majd fizetni 19,5 %. Ez a változás az osztalék, árfolyamnyereség - esetén eredményez korlátozott mértékű adóteher-növekedést.

Helyi iparűzési adó

2019. január 1-jei hatállyal megszűnik a helyi iparűzési adóban a foglalkoztatás bővítéséhez kapcsolódó adóalap-mentesség intézménye.